ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

Gıda güvenliği, gıdada tüketim anında veya (tüketici tarafından kullanıldığında) gıda kaynaklı tehlikelerin bulunması ile ilgilidir. Gıda güvenliği tehlikelerinin girişi gıda zincirinin herhangi bir basamağında ortaya çıkabilir. Bu yüzden gıda zinciri boyunca etkin bir kontrolün gerçekleştirilmesi önemlidir. Dolayısıyla gıda güvenliği, gıda üzerinde yer alan tüm birimlerin katkısıyla sağlanan bir olgudur.

Gıda güvenliği gıdalarda olabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik ve her türlü zararların bertaraf edilmesi için alınan tedbirler bütününü ifade eder. Güvenli gıda kavramına dar bir çerçeveden bakıldığında, amaçlandığı biçimde hazırlandığında; fiziksel, kimyasal ve mikro biyolojik özellikleri itibariyle tüketime uygun ve besin değerini kaybetmemiş gıda maddesidir.

Gıda güvenliğini etkileyen tüm tehlikeler, biyolojik, kimyasal, fiziksel bulaşmalardan ve üretim sırasındaki bazı hatalı uygulamalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle gıda güvenliği gıda zincirinde görev alan herkesin sorumluluğunu yerine getirmesiyle sağlanabilir. Gıda güvenliği ve kalitesi gıda endüstrisinde gıda güvenliği ve kalite programları uygulanarak düzenlenebilir.

 

EN ISO 22000 Avantajları Nelerdir ?

  • Ürün kayıplarını azaltır

  • Tüm gıda zincirine uygulanabilirdir.

  • Çalışanların gıda güvenliği ve hijyen konularında bilinçlenmesini sağlar

  • Kanunlarla uyumluluk sağlarr

  • Gıda işletmelerine güvenli gıda üretmek için kanuni zorlukları karşılamada güvenilirlik sağlar

  • Ürün güvenlik problemini önler

  • Müşteri güveni ve memnuniyeti sağlar